מהי עצבנות יתר?
עצבנות היא תחושה פנימית שיכולה להיגרם מסיבות רבות, ומתבטאת בהתנהגות חיצונית כגון התפרצות. חוסר סבלנות, התפרצויות זעם, אלימות מילולית או פיזית, היעדר שיקול דעת ואי שקט כללי הן רק חלק מהתסמינים החיצוניים. העצבנות נחשבת, ובצדק, כתכונה שלילית בעיקר בגלל שהיא מביאה את מי שחווה אותה לתגובות פזיזות, לעתים אגרסיביות עד מצב של אובדן עשתונות כללי.
בפסיכולוגיה מחולקים הטיפוסים ל-A ו-B. אלו בקטגוריה הראשונה נוטים לחוסר סבלנות, תוקפנות, ציניות זלזול ואף התקפי זעם מדי פעם. בצד השני נמצאים אלו שאינם בעלי התכונות שהוזכרו לעיל. טיפוסי A נתפסים על פי זרמים בפסיכולוגיה כבעלי סיכון רב יותר לסבול מבעיות לב ובעיות נוירו-פסיכולוגיות. כמו כן יש להם יותר סיכוי להיתקל עם החוק ולהסתבך בפלילים.
מה הגורמים לעצבנות יתר?
נהוג לחשוב כי עצבנות יתר או חוסר סבלנות הם תכונת אופי קבועה או התפרצות שהגיעה לאחר אירוע נקודתי, אך לא כך הוא. ישנן לא מעט סיבות פיזיות ונפשיות שעלולות להפוך כל אחד ואחת מאתנו ל”עצבני” באופן די קבוע.
חוסר איזון הורמונלי, מצב בו הגוף מייצר יותר מדי הורמונים כמו קורטיזול או אדרנלין , יביא אותנו להיות יותר עצבניים וחסרי סבלנות. בעיות נוירולוגיות שונות יגבירו את הסיכוי להיות “על קוצים”. בעיות חברתיות , לחץ בכל הנוגע לפרנסה ולזוגיות יוביל ליותר מקרים של חוסר סבלנות. נמצא שגורמים פיזיים כמו התמכרות, חסכים מיניים או השמנה יחזקו התנהגות זו.
פתרונות טבעיים לעצבנות
מרבית הסובלים מעצבנות יתר שמחליטים לטפל בבעיה פונים לאחת משתי הדרכים המסורתיות: רופא או פסיכולוג. טיפול תרופתי או פסיכולוגי יכולים לפתור בעיות רבות והוכחו כיעילים הן ברמה המדעית והן ברמה התנהגותית.
עם זאת, ישנם גם טיפולים טבעיים ואורחות חיים מסוימים שקל לאמץ, ליישם ואם נוכל להתמיד בהם נוכל להפחית את מפלס העצבים מבלי להזדקק לעזרה חיצונית.
תוספי תזונה ייעודיים להרגעה, הם מוצר נפוץ בכל חנות טבע או בית מרקחת. המוצרים הללו מכילים צמחים כמו פסיפלורה וכשותנית, שהוכחו מדעית כעוזרים להרגעת הגוף. תוספי תזונה אלו מגיעים לרוב בצורת קפסולה, אך יכולים להגיע גם כאבקה או כמוצר כוורת.
שמירה על אורח חיים בריא :שינה מספקת, פעילות גופנית קבועה, תזונה נכונה ומאוזנת, יועילו וישפרו את מצב הרוח.