מי אני, מרווה?
המרווה הרפואית היא אחת מעשרות הזנים של צמח המרווה, השייך למשפחת השפתניים. 24 מזני המרווה גדלים באופן טבעי בארץ ישראל ונחשבים לצמחי המרפא הקדומים ביותר במזרח התיכון. קיים תיעוד לגבי הדרך שבה השתמשו במרווה לפני אלפי שנים.
המרווה משמשת כצמח מרפא משמעותי מאוד ברפואת הטבעית, בזכות היכולות המגוונות שלה לעזור בטיפול בבעיות רפואיות שונות, אך יש לה גם שימושים אחרים. הראשון והמוכר לכולם הוא כצמח תבלין, הגדל בחצרות ובעציצים בעשרות אלפי בתים בישראל. את המרווה ניתן למצוא בתוספי תזונה רבים, משמשת לנוי ויש לה חשיבות גם מבחינה מיסטית על פי אמונות שונות.
ההיסטוריה הרפואית של המרווה
עלי המרווה הרפואית שימשו כצמח מרפא במשך אלפי שנים ויש לכך לא מעט תיעוד במסמכים היסטוריים. בתלמוד הבבלי ב”שבת קט” מוזכרת המרווה פעם אחת. כבר בימי קדם זוהו בה תכונות העוזרות בטיפול בזיהומים ובהזעת יתר, ונמצאו עדויות להכנת משחות או חליטות של עלי הצמח.
בעשורים האחרונים, עם התפתחות הרפואה הטבעית גם במערב, צמח המרווה הרפואית הפך לאחד המרכזיים והשכיחים בין המרכיבים של תוספי המזון המודרניים, כולל תוספי תזונה ייחודיים. תוספי מזון אלו עוזרים לפתרון בעיות רפואיות מגוונות. עם זאת, רבים עדיין משתמשים במרווה על ידי טינקטורה (שילוב של תמצית הצמח ואלכוהול) או בחליטת העלים במשקה.
התכונות הרפואיות של המרווה
הפופולאריות והשכיחות של המרווה בתוספי מזון ושאר תרופות טבעיות היא בעיקר בזכות הגיוון שלה והיכולת לעזור בפתרון של מספר בעיות רפואיות.
על פי הרפואה הטבעית שימוש בעלי הצמח יכול לעזור בחיטוי פצעים, בהרגעת בעיות נשיות שונות, בטיפול בדלקת גרון ובהרחקת ליחה, וכן בסיוע להורדת חום הגוף. בנוסף מחקרים חדשים הראו כי הצמח עוזר בטיפול בבעיות שונות במערכת העיכול ובניסוי מעבדה הוכח כי מדובר בנוגד דלקת יעיל.
מכיוון שהמרווה ידועה כצמח המייבש את הגוף, צריכת מוצרים הכוללים אותו אינה מומלצת לנשים מניקות (אלא אם הן מעוניינות להפסיק) ולנשים בהריון.