מה הם נדודי שינה וממה הם נגרמים?
מכירים את הלילות האלו שהכל מסביב שקט, בני הבית כבר כולם ישנים ורק אתם לא רואים מתי זה יקרה? מחר בבוקר מחכה לכם עוד יום עמוס, השעון מתקתק ואתם מבינים שצפויות לכם שעות קשות ומתישות במשרד.
לפעמים זוהי תופעה סדרתית, לפעמים באירוע נקודתי, אבל נדודי שינה או שינה קלה הן בעיות שמטרידות נשים וגברים רבים מאוד. הערכות שונות מדברות על כך שכ-95% מהאוכלוסייה סבלו בזמן כלשהו מנדודי שינה.
בפועל מדובר בתחושה או תלונה על קשיים בהירדמות או שינה לא רציפה. הגורמים לכך מגוונים אך כדי שנדודי השינה אכן יוגדרו כבעיה רפואית, צריך שבנוסף לקשיי ההירדמות תירשם גם פגיעה בתפקוד היום-יומי .
דרכים להתמודדות עם נדודי שינה
ישנם מספר דרכים לטפל בנדודי שינה או שינה קלה, בהתאם לחומרת המצב. עבור מי שסובלים מכך באופן תכוף ואפילו סדרתי, מומלץ להתייעץ עם רופא. ישנם מספר טיפולים שיכולים לשנות את המצב.
עבור מי שנתקלים בתופעה המרגיזה רק מדי פעם, מומלץ קודם כל להקפיד על כמה כללים של אורח חיים בריא ונכון והמצב עשוי להשתפר פלאים. למשל להקפיד לא לאכול בשלוש השעות שלפני השינה ושהארוחה האחרונה תהיה קלה.
גם צריכת קפאין, כידוע, מעוררת את התופעה. הקפאין נשאר בדם בין 6 ל-8 שעות, הוא מעורר את מערכת העצבים ומקשה על הירדמות. הימנעות ממנו במחצית השנייה של היום תשתפר בוודאות את המצב.
גם סדר יום קבוע ובעיקר שעות קבועות בהן מתעוררים והולכים לישון (לאמן את השעון הביולוגי) יעזרו.
פתרונות טבעיים לנדודי שינה ושינה קלה
כמו תמיד, לטבע יש המון כלים לעזור במיגור התופעה. למשל על ידי תוספי תזונה ייחודיים וייעודיים, המבוססים על צמחים כמו פסיפלורה ומליסה רפואית, שהוכחו מדעית כעוזרים לסובלים מנדודי שינה.
גם שורש הוולאריין ידוע כעוזר בטיפול בנדודי שינה. במחקר שנערך התגלה כי צריכה שלו כחצי שעה לפני השינה עוזרת בהפגת הנדודים ולמעשה שווה בהשפעתה לטיפול רפואי.
צמחים נוספים, כמו כשותנית ולבנדר, הנמצאים בתוספי תזונה ובתרופות טבעיות אחרות, מוכרים ברפואה הטבעית כעוזרים בטיפול בבעיות שינה.