ממה נוצרת תחושת הנפיחות בבטן?
מי מאיתנו לא סבל מהתחושה המעיקה הזאת? תחושת נפיחות יכולה להגיע ישר אחרי האוכל או כמה שעות לאחר מכן, והיא מלווה אותנו במשך שעות עד שהיא משתחררת. הנפיחות בבטן. התופעה שכולם מכירים ומעדיפים לא לדבר עליה.
נפיחות בבטן היא למעשה הצטברות של גזים במערכת העיכול. אין מדד מדויק לגבי כמה גז צריך להצטבר במערכת כדי שהמצב יוגדר כ”נפיחות בטנית”, מכיוון שכל מקרה לגופו, אבל ברגע שנוצרת כמות הגדולה ממה שהאזור יכול להכיל, אנו חשים אותה בצורת כאבי בטן.
הגוף משתחרר מהנפיחות על ידי שחרור הגזים משני כיוונים: מהבטן העליונה דרך מערכת הנשימה ומהבטן התחתונה דרך המעי הגס.
מה גורם לנפיחות בבטן?
הגזים העודפים במערכת העיכול, שגורמים לנפיחות ולכאבים, הם בדרך כלל תוצר של מזונות שלא מפורקים על ידי אנזימי האוכל שבקיבה. מזונות אלה, כמו כרובית, בצל, קטניות, דגנים מלאים, ברוקולי ושלל סוכרים מלאכותיים, מפורקים בסופו של דבר על ידי חיידקים אחרים ובמהלך הפירוק הזה נפלט הגז למערכת העיכול. הגז הזה הוא מקור הכאבים ואי הנוחות.
גם שתייה של משקאות מוגזים וצריכה של תחליפי סוכר שונים עלולה להגביר את הסיכוי לנפיחות. אכילה לא מסודרת ובכמויות גדולות צפויה גם היא להסתיים עם התכווצויות בבטן וגזים מיותרים.
נפיחות בבטן יכולה לבוא גם כתוצאה מבעיות אחרות במערכת העיכול כמו רגישות לגלוטן, ללקטוז ועצירות.
כיצד אפשר להיפטר מתחושת הנפיחות?
חשוב להכיר את הרגישויות של הגוף. לא כל סוגי המזון “הבעייתיים” יגרמו לאותה כמות של גזים ולכן צריך להבין לאילו הגוף שלכם רגיש יותר ומהם להימנע. שתייה מרובה של מים תעזור למערכת העיכול ותקטין את הסיכוי לנפיחות.
ישנם לא מעט תוספי תזונה טבעיים שיכולים לעזור בהקטנת הסיכוי להיווצרות גזים. תוספי תזונה אלו מבוססים על צמחים כמו אלפלפה (אספסת) ומרווה רפואית שהוכחו כעוזרים לתפקוד התקין של מערכת העיכול. מוצרי פרוביוטיקה שונים יכולים גם הם לעזור במידה והנפיחות נוצרת כתוצאה מפגיעה בכמות החיידקים הטובים במעיים.