מה זה אפטות? למה הן גורמות?
אפטות, פצעים וכיבים זעירים בפה, היא בעיה נפוצה ומציקה שלפי הערכות כ-50% מהאנשים סבלו ממנה לאורך חייהם. הפצעים הקטנים שמופיעים בדרך כלל מלווים בכיפה לבנה, שורפים, מכאיבים ומציקים בחלל הפה בעיקר במהלך אכילה ושתייה אבל גם בזמן דיבור.
הפצעים עלולים להופיע במספר מקומות בחלל הפה: בפה עצמו (על הלחיים הפנימיות), על הלשון, בגרון ועל השפתיים, והם גורמים לכאב במהלך אכילה או שתייה, במיוחד אם היא מלוחה או חומצית.
האפטות נעלמות לרוב מעצמן לאחר כשבוע אך ישנם מקרים בהן הן יכולות להישאר עמנו עד כחודש. כל עוד הן קיימות עלולה להיווצר בעיה נוספת והיא ריח רע מהפה.
מדוע נוצרות האפטות?
ישנם גורמים שונים היכולים לגרום היווצרות אפטות בחלל הפה. אחת מהן היא נשיכה של בלחי או הלשון במהלך דיבור או אכילה. גם הפרעות במערכת העיכול, כגון צרבות, או רגישות למזון מסוים עלולות להוות הגורם לתופעה.
על פי השערות פחות מבוססות האפטות הן בכלל מחלה אוטואימונית שבה הגוף תוקף את עצמו. הערכות נוספות מדברות על כך שמדובר בתופעה פסיכולוגית ושהאפטות מופיעות בזמנים של עומס ולחץ.
כיצד ניתן לטפל באפטות?
מכיוון שמדובר בתופעה נפוצה, אך אם זאת לא מאוד מורכבת, יש לא מעט דרכים להתמודד עמה.
תרופות סבתא רבות נחשבות ליעילות להרגעת הכאבים ואפילו הנחת קוביית קרח על האזור הבעייתי תוביל להקלה בטווח הקצר. אבל הפתרונות המדויקים והטובים יותר לטווח הארוך מבוססים כמעט כולם על צמחי מרפא.
זה יכול להתחיל בתה עם חליטת קמומיל, שמרגיע ועוזר בריפוי האפטות, בשימוש בדבש או בפרופוליס שהנחתם על הפצעים משפרת את ההרגשה ומגיע עד תוספי מזון ייעודיים שיכולים הן לעזור בריפוי האפטות ובהקלה על הכאבים והן כטיפול מונע שמקטין את הסיכוי לסבול מהן. תוספי מזון אלו מבוססים על צמחים כמו ארכובית צרת עלים וסמבוק שחור, הידועים במדע כיעילים במלחמה נגד דלקות במערכת הנשימה ובחלל הפה.
לצד זה חשוב להימנע מאכילה או שתייה של מזון חומצי או מלוח בשעה שסובלים מאפטות.
בכל הנוגע לטיפול מונע ניתן להתייעץ עם תזונאי מפני שהימנעות ממזונות מסוימים וצריכה של אחרים עשויה להקטין גם היא את הסיכוי לסבול מאפטות.